W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.


Drogi Rodzicu (Opiekunie),
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające "ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW" lub "MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY" wymienione w tabeli poniżej:

L.p. ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2 Skorupiaki i produkty pochodne
3 Jaja i produkty pochodne
4 Ryby i produkty pochodne
5 Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6 Soja i produkty pochodne
7 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8 Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne
9 Seler i produkty pochodne
10 Gorczyca i produkty pochodne
11 Nasiona sezamu  i produkty pochodne
12 Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13 Łubin i produkty pochodne
14 Mięczaki i produkty pochodne


Do przygotowania posiłków w firmie Smaczek używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, papryka ostra, cukier waniliowy. Produkty gotowe używane (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Kontakt

Szkoła Podstawowa im. Stanisława Staszica
05-075 Warszawa
ul. Armii Krajowej 39

Tel.: 22 773 90 52
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.